V iskanju domačega veganskega sirčka


016
Da ne bo pomote. Ne gre za to, da se mi lušta okusa po kravjem, kozjem, ovčjem ali še kakšnem siru. Poleg tega je v mojem dojemanju besed beseda »sir« rezervirana za jed, narejeno iz mleka. No, razen mesni sir. Tega pa itak nikoli nisem razumela, zakaj ima tako ime. Skratka, to kar je tokrat nastalo v moji kuhinji bi jaz poimenovala strjenka. A po drugi strani je res tudi to, da sem ta recept našla, ker sem iskala nekaj, kar se lahko nareže in lepo postreže skupaj z zelenjavo. Ali pa zloži v sendvič ali na obloženi kruhek. Ali pa  se nariba ter z okusom in obliko dopolni kakšne testenine ali rižoto. In v spletnem iskalniku to sliši na ime trd veganski sir. Zato ne bom odkrivala tople vode in naj torej kar ostane veganski sirček.

Najprej sem našla en recept, ki je zgledal obetaven, a sem si na koncu, ko sem recept preizkusila morala priznati, da ne bi imela nič proti še k malo enostavnejši varianti. Poleg tega je vseboval sojino mleko in miso. Prvo sem nadomestila z mandljevim, drugo izpustila, saj sem iskala nekaj brez soje. Poleg tega se je zgodilo, da so tudi prepolovljene količine osnovnega recepta dale izdelek, ki ga naša družina ni mogla snesti v nekaj dneh (morda bi nam uspelo, če bi ga jedli vsak dan, večkrat na dan). Ampak, če koga vseeno zanima, lahko preizkusi: http://www.realfood.com/blog/vegan-cashew-cheese-recipe

Nato sem našla enostavnejši recept, izdelek pa je bil še vedno to, kar sem iskala. Na žalost avtorja oziroma povezave na recept ne najdem več in se opravičujem avtorju in vam, ker ga ne navajam. Ko/če ga najdem, bom vnesla popravke.

Potrebujemo:

300 ml vode

2 žlički agaragar v prahu

100 g indijskih oreškov

12 g žlahtnega kvasa

3 žlice limoninega soka

2 žlici tahinija

1-2 žlički čebule v prahu

1 žlička česna v prahu

½ žličke gorčice v prahu

¼ žličke soli

3 žlice sončničnih semen

2 žlici olja

Pripravimo posodice in jih tanko premažemo z oljem. Tako bomo pozneje sirček lažje stresli iz njih. Agaragar po navodilih proizvajalca raztopimo v vodi, vse skupaj zavremo in pokuhamo. Vse ostale sestavine damo v multipraktik in zmiksamo. Na koncu dodamo še vodo z agaragarjem, še malo pomiksamo in prelijemo v namaščene posodice. Počakamo, da se ohladi, nato pa prestavimo v hladilnik.

007

Seveda se lahko prepustite lastni domišljiji ustvarjanja različnih okusov in v sirček zamešate različne začimbe, na primer kurkumo, ki bo dala sirčku bolj rumeno barvo, posušene dišavnice, suh paradižnik … Ustvarjajte in uživajte. Njamsi!

002

Od leve proti desni v smeri urnega kazalca: s posušenimi paradižniki, z mešanico italijanskih začimb, s kurkumo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s