Žlahtni kvas

»Kaj pri bogu milem je to?« sem se spraševala, ko sem prvič naletela na recept, ki ga je vseboval. Ob prvi priložnosti sem povprašala po njem v moji najljubši bio trgovini, a je bila prodajalka žal enako nevedna kot jaz. Na spletu sem našla informacijo, da naj bi ga imeli celo v eni od večjih verig supermarketov pri nas, a temu žal ni bilo tako. Nato sem ga že hotela kupiti v eni tuji spletni trgovini, pa sem si premislila. Čas je mineval in na žlahtni kvas sem nekoliko pozabila, a ne popolnoma. Pred kratkim pa sem ga končno našla! Zdaj ni bilo več ovir, da ne bi delala ohrovtovega čipsa, veganskega sirčka in raznih namazov obogatenih z njim. Okusen posip za testenine in rižote dobim, če ga skupaj s sezamom zmeljem v kavnem mlinčku. žlahtni kvas

O žlahtnem kvasu res ne vem veliko. Vem, da je neaktiven kvas in zato z njim ne moremo pripraviti kvašenega testa. Nekaj o njem sem našla na Wikipediji in v nadaljevanju delim z vami.

Pogosto gre za sev kvasovke Saccharomyces cerevisiae, ki se prodaja kot prehranski izdelek. V prodajalnah z naravno prehrano ga lahko kupimo v obliki kosmičev ali rumenkastega prahu. Uporabljamo ga kot začimbo. Je vir beljakovin in vitaminov, še posebej B-kompleksa in je popolna beljakovina, kar pomeni, da vsebuje ustrezno razmerje vseh devetih esencialnih maščobnih kislin. Žlahtni kvas ima nizko vsebnost maščob in natrija, ne vsebuje sladkorjev, mlečnih beljakovin in glutena. Lahko je obogaten tudi z vitaminom B12.

Ima močan okus, ki ga lahko opišemo kot oreškastega, sirnega ali smetanastega, zaradi česar je priljubljen kot sestavina pri nadomestkih sira.

Žlahtni kvas pridobivajo z nekajdnevnim gojenjem kvasovk v hranljivem mediju. Osnovna sestavina gojišča je glukoza, pogosto iz trsnega sladkorja ali melase sladkorne pese. Ko so kvasovke pripravljene jih uničijo (deaktivirajo) z vročino, nato pa oberejo, operejo, posušijo in zapakirajo. Postopek pridobivanja enega od proizvajalcev najdete na tej povezavi: http://lesaffre-yeast.com/five-steps.html

 

2 thoughts on “Žlahtni kvas

  1. Pingback: Kremast veganski namaz | Spremembe

  2. Pingback: V iskanju domačega veganskega sirčka | Spremembe

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s