Nimam časa

»Nimam časa« je ena od tistih izjav, ki me še posebej zabava. Ko kdo reče, da nima časa, to v bistvu ni res. Edina stvar, ki jo imamo vsi na svetu v enaki količini, je čas. Vsem na Zemlji je namenjeno 24 ur v enem dnevu, od najmanjšega reveža do največjega bogatuna.

Če pogledamo najosnovnejše dobrine, za katere se zdi, da nam kot ljudem pripadajo, takoj vidimo, da imajo eni več sreče kot drugi. Nekateri živijo v okolju s čistim zrakom, drugi ne. Nekateri imajo v neposredni bližini svojega doma izvir pitne vode, drugi se morajo zadovoljiti s pitno vodo iz plastenk. Pa še bi lahko razpletala naprej, ampak čas, dragi moji, pri času smo pa vsi na istem. Zato je že iz tega gledišča hecno, ko nekdo reče, da nima časa. Ja, saj vem, tisti, ki to reče, ima v mislih nekaj drugega. Res je. A kaj natančno drugega ima v mislih? Ko rečemo, da nimamo časa, v bistvu rečemo: »To zame v tem trenutku ni najbolj pomembno.«

Na primer, prijateljica me povabi na kavo, ampak jaz se moram opravičit, ker nimam časa. Imam druge načrte, ki so mi bolj pomembni od klepeta z njo.

Telovadite vsak dan? Kolikokrat ste šli ta teden na sprehod? Nimate časa? Bejžte, no. A res? Verjetno vam je nekaj drugega veliko bolj pomembno od sprostitve in dobrega fizičnega počutja.

Kdaj ste bili nazadnje na kontrolnem pregledu pri zobozdravniku? Saj veste, da bi ga bilo dobro obiskat vsake pol leta. Aja. Nimate časa. Mhm.

Bi šli v kino, pa nimate časa? Bi se radi več ukvarjali s svojimi otroki, pa nimate časa? Bi radi večkrat jedli doma pripravljeno hrano, pa nimate časa? Bi radi … ja, veliko je stvari, ki bi jih radi. In še nekaj je res, nič ni narobe, če tega ne počnete. Vaše življenjske prioritete so drugače naravnane.

Ste opazili kolikokrat se sprenevedamo pred samim seboj in iščemo izgovore v »nimam časa«?

Odločitev o tem, ali bomo nekaj počeli ali ne, ni odvisna od tega ali imamo čas ali ne, ampak od tega ali smo ga pripravljeni porabiti za to ali ne. Pripravljenost nameniti nečemu čas pa je zopet odvisna od naših vrednot in življenjskih prioritet.

Na primer, jaz sem se odločila, da ne bom jedla kupljenega kruha, ker mi je ljubše pojesti kruh za katerega točno vem, kaj vsebuje. In razmišljanje o tem ali imam za peko kruha čas ali ne, postane popolnoma brezpredmetno. In po enakem kopitu za vse stvari v življenju.

1 thought on “Nimam časa

  1. Nice post 🙂 Čas si je potrebno samo pravilno organizirati, ampak tudi za to eni nimajo časa 😛

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s