Rožmarin živi!

Neverjetno! Razmišljam, kaj je tisto, kar je tokrat obrnilo zimsko dogajanje v popolnoma drugo smer.

Kar nekaj let je bil na terasasti zeliščni gredi rožmarin vsako zimo deležen temeljite zaščite. A žal je vedno podlegel. Ne vem kaj ga je dotolklo, mraz ali suša. Lani pa sem terasasto zeliščno gredo podrla in naredila zeliščno spiralo. Inspiracijo sem dobila pri Bojci, ki je moj guru permakulturnega vrtnarjenja.

Rožmarin je dobil svoje mesto čisto v vrhu zeliščne sprale. Kot okrasna špica na vrhu novoletne jelke. Glede na predhodne izkušnje sem jeseni razmišljala o tem, da bi ga, glede na to, da je posajen čisto na vrhu in bo zato najbolj izpostavljen vplivom zime, izkopala in prestavila nekam, kjer pozimi temperature ne bodo tako nizke … ampak ga nisem. In ko je pred kratkim mraz pritisnil in so se temperature spustile najnižje pod ledišče v tej zimi, sem pomislila na moj rožmarin, rastlino Mediterana. V mislih sem se malo okarala, ker se jeseni nisem vzela vkup in zanj primerno poskrbela. A, glej, kaj se je zgodilo! Nekaj zaporednih sončnih dni in nekoliko višjih temperatur me je zvabilo na sprehod okrog gredic, ki jih še vedno pokriva sneg.

Na svoje veliko začudenje in veselje sem ugotovila, da rožmarin še živi! Juhej! Ne vem, ali so ga pred pozebo ubranili kamni, ali pa je morda spirala kot celota zaradi svoje zgradbe naklonjena rastlinam, ki so v njej posajene. Pa saj je vseeno, važno, da je živ.

Malo manj sreče so bili pa v tej zimi deležni moji lonci, v katerih sem lani ustvarila mini vodni vrt in za katere so mi v prodajalni zatrdili, da so prezimno trdni, tudi če bo v njih pozimi voda. Za letos bo treba najti drugo rešitev.

Mini vodni vrt poleti

1 thought on “Rožmarin živi!

  1. Čestitam! Prezimovanje rožmarina je že nekaj let problem tudi pri meni. Vsako pomlad nato nabavim novega, lani sem si vejice prinesla iz morja in jih podtaknila. Vse v upanju, da bi le našla sorto in način, kako bi preživel našo zimo. Po tvojem zapisu se mi vsiljuje misel, da morda preveč skrbim zanj in ga je bolje kar prepustiti materi naravi…

    lp, E.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s