Spomladanska solata z energijo borca

Že cel teden me trga. Vreme je, da bi ga pojedla in prste polizala in vsak dan me razganja, ko se ozrem po vrtu. Vabi me v svoj oblem. A je še prehitro. Komaj je sneg pobralo. Zemlja je razmočena. Vseeno rada naredim hiter obhod. Joj, kako rada gledam kako motovilec nagajivo kuka ven iz slame, raztresen malo tu in malo tam. Kar sam se je zasejal. Takega imam najrajši.  Ker je pravi borec. Ni mi bilo treba pripravljati grede zanj, paziti kakšna semena bom vzela in ga po setvi zalivati v vročih poznih poletnih dneh. Ne, semena tega motovilca so se zasejala od kdovekod, nihče ni bdel nad njimi, kar pomeni, da so preživela po zakonu močnejšega. Najlepše pa je to, da so del njega tudi vse informacije o njegovi borbenosti in trdoživosti. To je dobra energija. To je prava hrana!

Borbena in trdoživa je bila tudi zimska solata. Predlani sem jo sejala prepozno, lani se mi je zdelo, da sem jo sejala prej, ampak izkazalo se je, da sem zamudila najugodnejši vlak. Sejala sem štiri sorte, čeprav sem predlani ugotovila, da mi je Posavka najbolj všeč, …  novim poskusom in raziskovanje na vrtu se težko uprem. Nežne drobne solatne lističe, ki so se pozno jeseni razvili iz semena sem pokrila s kopreno in si mislila, naj počaka do pomladi, potem pa bomo videli, kaj bo. Okrog novega leta se je izkazalo, da sem spet sejala preveč na gosto. Dobra stran tega je bila, da smo za Silvestrovo jedli mlado solatko.

Na današnjem obhodu vrta pa pokukam pod kopreno in ugledam krasne mini solatke. Bi že bile za presajat, če zemlja ne bi bila tako razmočena. Kako sem se jih razveselila! Kdo bi si mislil, da tako nežne rastline lahko kljubujejo zimi. Z veseljem in spoštovanjem sem jih nabrala za majhno skledo.

Užitek jo je bilo jesti, to mehko mlado solato, ki v sebi nosi energijo vztrajnega borca. Njene listke je nežno objemala mešanica ščepca himalajske soli ter lanenega, konopljinega in arganovega olja. Limonin sok ji je dajal blago kislost, kot se za mlado spomladansko solato spodobi. Sončnična in konopljina semena, ki sem jih dodala, so v to solatno zgodbo vnesla toliko nasprotja v teksturi, da so ustvarila harmonijo celote. Njamsi!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s