Črna kumina – odmaši nos in sinuse

ImageDanes zjutraj poslušam reklamo za sinuse in nos odpret in sem se spomnila črne kumine. Lahko bi rekla, da je bila zame odkritje letošnjega leta.

Spomladi sem v Casablanci v iskanju mlete sušene pečene paprike »zašla« v tradicionalno maroško lekarno. Mlad farmacevt, ki je študiral v Nemčiji in govoril tako nemščino, da so še Nemcem čeljusti popadale po tleh je predstavil nekaj začimb in zelišč, s katerimi si pomagajo pri določenih težavah. Večinoma nam je vsem dobro poznano maroško arganovo olje, pa še nekaj zadev je bilo, ki pri meni niso pustile trajnega pečata. Črna kumina ga pa je.

Mladenič je dal žličko črne kumine na gosto tkano tkanino, jo z njo zavil v nekakšen mošnjiček, podrgnil z njim po dlani, da so se sprostila eterična olja, nato pa me je prosil, naj si eno nosnico s prstom zaprem, na drugo pa mi je naslonil mošnjiček in rekel, naj globoko vdihnem. Ker takrat nisem imela zamašenega nosu, sem imela občutek, da me je vonj kot nož zarezal skozi glavo. Prvo, na kar sem se spomnila je bil Wick. Se ga kdo spomni? Uuuuuuuuuuuh! Zadeva peče. Ampak, ko je nos zamašen, ga pa res odmaši. In takrat sploh ne peče tako zelo. To morate preizkusiti. (Jaz sem to doma preizkusila s pomočjo gaze, pa ni bilo najbolje, ker je prerahlo tkana.)

ImageImage

Seveda sem se takrat založila s črno kumino, pozneje pa sem opazila, da se jo da kupiti tudi pri nas. V trgovinah z zdravo prehrano sem jo videla med začimbami.

Iz žličke črne kumine in četrt litra vode lahko skuhamo tudi čaj, kadar gre za trdovraten kašelj. Tako je rekel mlad maroški farmacevt. Tega recepta še nisem preizkusila, ker ni bilo potrebe. Ampak, ni pa slabo vedeti.

2 thoughts on “Črna kumina – odmaši nos in sinuse

  1. Pozdravljeni, ali mogoče poznate natančna navodila kako skuhati čaj iz črne kumine? Hvala.

    • Pozdravljeni, Helena. Jaz sem ga nekajkrat kuhala tako kot je rekel tisti maroški farmacevt. Žličko črne kumine sem dala v četrt litra vrele vode, počakala dobrih 10 minut, precedila in pila. Če je prav, pa ne vem. Sicer pa najdete obširno razlago o učinkovinah in uporabi črne kumine v knjigi Ščepec vedenja/Zamolčane zdravilne moči začimb avtoric Sanje Lončar, Sabine Topolovec, Marije Kočevar Fetah in Nadje Baćac (http://www.amarant.si/scepec-vedenje)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s