Špinača ali blitva, lahko pa tudi kaj drugega, kar ima temno zelene liste, na primer mladi listi pese – vse lahko porabimo za okusen nadev za palačinke. Če pa nismo ravno v sezoni sveže zelenjave, bo tudi zamrznjena špinača prišla prav.
Za nadev potrebujemo:
200 g čvrstega tofuja
300 g svilnatega tofuja
žlica ali dve začimbnega kisa ume-su
sok pol imone
nekaj ščepcev kurkume
po potrebi sol in poper
400 g špinače
majhno čebulo
strok česna
muškatni orešček
žlica kokosovega olja
Razmerje med tofujem in špinačo lahko spremenite glede na to, kako vam je bolj všeč 🙂
Če pripravljamo nadev iz zamrznjene špinače, na kokosovem olju zarumenimo čebulo in dodamo koščke zamrznjene špinače in nekaj žlic vode. Dušimo na zmernem ognju, dokler se špinača ne odtali. Če imamo svežo špinačo, jo na kratko (1-2 minuti) blanširamo v vreli vodi, odcedimo, grobo nasekljamo in dodamo zarumeneli čebuli.
Dodamo stisnjen ali drobno nasekljan česen in muškatni orešček.
Vmes, ko čakamo da zavre voda za blanširanje ali da se odtali špinača, v skledo z roko nadrobimo čvrst tofu, da dobimo teksturo skute. V visoki posodi s paličnim mešalnikom zmiksamo svilnat tofu, ume-su, limonin sok in kurkumo. Nato kremasto mešanico dodamo k nadrobljenemu tofuju in po potrebi dodatno začinimo s soljo in poprom. Dodamo še špinačo in nadev je tu 😉
Če smo zelo lačni, z njim nadevamo palačinke, ki jih lahko postrežemo z gorčično omako. Ob skledi solate bo to obrok za prste polizat.
Gorčična omaka:
½ skodelice sojine smetane
1 žlička gorčice
nekaj ščepcev kurkume
Če pa se nam ne mudi zelo, nadevane palačinke zvijemo in jih zložimo v namaščen in z drobtinami posut pekač.
Prelijemo jih s sojino smetano, ki smo ji dodali ume-su, limonin sok, kurkumo in žlico marantine moke. Pečemo v pečici na 200°C, dokler se zlato ne zapeče. Njamsi!