Veganski brezglutenski mafini z goji jagodami in kakavovimi zrni

Zakaj ne bi enkrat za spremembo naredili peciva, v katerem ne bo moke, jajc in mleka? Niti navadnega sladkorja! Mislite, da se ne da? Motite se 🙂

Veganski mafiniMafini so alfa in omega peciva. Vsaj, kar se mene tiče. Njihova priprava je hitra in enostavna, za sabo pa ne pusti kupa umazane posode. Lahko so sladki ali slani. Teknejo topli in hladni, za zajtrk, malico, večerjo ali pa kar tako za malo vmes ob čaju ali kavi. Kadar jih pripravimo iz sestavin, ki ne škodijo našemu zdravju, so seveda zgodba zase.

Kathy Patalsky je zame absolutna frajerka. Če ne že čisto vsak dan, pa skoraj vsak dan na svojem blogu razveseli s kakšnim veganskim receptom. Recept za te mafine je njen, jaz sem ga samo prilagodila svojemu okusu.

Veselo na delo!

Potrebujemo:

Za mokro mešanico:

½ skodelice goji jagod

2/3 skodelice vrele vode

2 ½ žlice kokosovega olja

2 žlici sveže stisnjenega pomarančnega soka

1 ½ žličke mletih lanenih semen

Suhe sestavine:

½ skodelice ovsenih kosmičev

1 2/3 skodelice mletih ovsenih kosmičev (jaz jih zmeljem kar v mlinčku za kavo, v katerem meljem semena)

2 žlici praška za vzhajanje iz vinskega kamna

¾ žličke soli

½ skodelice kokosovega sladkorja

par ščepcev cimeta

Za dodatek na koncu:

2/3 skodelice mandljevega mleka

1 mala banana

¼ skodelice kokosove moke

1/3 skodelice zdrobljenega kakava

Najprej pripravimo mokro mešanico z goji jagodami. Goji jagode so posušene, zato naj kar malo odstojijo v vroči vodi, da se lepo napijejo. Vmes, ko goji jagode postajajo vedno bolj lepo napete, ožmemo pomarančo, zmeljemo lanena semena in ovsene kosmiče ter zmečkamo banano.

Mokro goji mešanico zamešamo v suhe sestavine, nato pa dodamo še preostale sestavine. Včasih zna nastati kar precej tekoča zmes. Nič hudega! Če malo počakamo, se bodo ovseni kosmiči napili in mešanica ne bo več tako tekoča. V pekač za mafine nadevamo papirčke za mafine ali pa vdolbinice namažemo s kokosovim oljem in posujemo z malo moke iz ovsenih kosmičev. Nato vanje nadevamo testo in pečemo 20-25 minut na 180°C.

Preden se jih lotite, počakajte, da se malo ohladijo. Naslednji dan znajo biti še boljši, zato ni nič narobe, če jih spečemo popoldan ali zvečer za zajtrk naslednjega jutra. Njamsi!

5 thoughts on “Veganski brezglutenski mafini z goji jagodami in kakavovimi zrni

  1. O, Nataša! Kakšni čisto posebni mafini. To morajo biti dobri!! Jaz zaradi bolezni sicer ne jem nič sladkega, a ko jih mami pripravi, obljubim 🙂 da se bom pregrešila in si ga privoščila polovičko.
    Želim ti lep vikend in hvala za res fin recept.

    • Hej, Tanja! Vikend je bil res čudovit. Prepričana sem, da bo znala mami narediti te mafine take, da boš lahko tudi ti kakšnega snedla 🙂 Uživaj 😉

  2. Le ena pripomba, sicer so mafini prava bomba in hvala za recept: v receptu bi morali biti dve ŽLIČKI vinskega kamna, ne žlici. 🙂

    • Oj, mami! Hvala za tole pripombo. Drži. Katica v svojem original receptu navaja 2 žlički pecilnega praška. Preden sem objavila recept, sem mafine spekla trikrat. Prvič so se mi zdeli odlični, zato je bila odločitev o tem, da je recept treba deliti hipna 🙂 Potem sem drugič ponovila vajo (z 2 žličkama vinskega kamna), a so se mi zdeli malo zbiti. Nakar sem v tretje namesto 2 žlički dala 2 žlici vinskega kamna, kar je v bistvu zneslo en paketek, in so se mi spet zdeli fenomenalni. Verjetno se še druge variable, ki lahko naredijo mafine bolj ali manj zbite. Vsekakor pa se strinjam s tabo: tudi z dvema žličkama vinskega kamna so zelo dobri 🙂

  3. Pingback: Veganski ovseni muffini z goji jagodami, čokolado, pomarančo in … – La petite patisserie d’Amelie

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s