En, dva, tri, veganski kolač že diši

Marsikdo, ki mu je poznana peka biskvitov si ne predstavlja, kako brez jajc in mleka narediti rahlo pecivo. Sporočam: GRE! Recept za 1, 2, 3 kolač je nadvse preprost, iztočnico zanj mi je dala Marja Božič v svoji knjigi Božanske sladice.

Meni je všeč najprej zato, ker je enostaven. Pa tudi zato, ker sestavine, ki jih uporabim ne šokirajo trebušne slinavke, kar se zgodi pri klasičnih sladicah, kjer se uporabljata bela moka in kristalni beli sladkor. Če trebušno slinavko celo življenje kar naprej obremenjujemo na tak način je tveganje za razvoj diabetesa tipa 2 seveda večje. Poleg tega1, 2, 3 kolač, če uporabimo polnovredno moko, vsebuje tudi precej vlaknin, kar je koristno za prebavo. Torej, gre za posladek, ob katerem je odveč vsaka slaba vest.

1, 2, 3 kolač lahko naredimo v nešteto izpeljankah. V nadaljevanju je opis kolača z marelicami.

Za testo potrebujemo:

2 skodelici* polnovredne moke (meni je najbolj všeč pirina)

1 pecilni prašek z vinskim kamnom

1 žlička veziva za pecivo

ščepec soli

lupinica Bio limone

½ žličke mlete vanilje v prahu

1 skodelica rastlinskega mleka (mandljevega, sojinega, ovsenega … riževo se meni ni najbolje obneslo)

½ lončka olja iz koruznih kalčkov ali kokosovega olja

1/3 skodelice agavinega nektarja (če se vam bo zdelo na koncu pecivo premalo sladko, ga naslednjič pač dajte malo več)

Če se vam zahoče čokoladne variante, dodajte žlico pravega mletega kakava, limonino lupinico pa nadomestite s pomarančno ali pa lupinico kar izpustite.

Za oblogo potrebujemo:

Sezonsko sadje (marelice :)) ali nasekljane lešnike (ti gredo s čokoladno varianto testa še posebej v slast)

V eni skledi zmešamo vse suhe sestavine, v drugi pa vse mokre. Nato mokre postopoma vlijemo v suhe in pri tem z žlico mešamo. To naredimo čim hitreje. Takoj, ko so vse suhe sestavine prepojene z mokrimi, je testo pripravljeno. Nastane gosta tekoča zmes, ki jo nadevamo v rahlo pomokan in namaščen manjši pekač.

Testo obložimo s sadjem (ali posujemo z lešniki) in pečemo 40 minut pri 180˚C. Ko je kolač pečen in se nekoliko ohladi, da razrežemo, postrežemo in uživamo. Njamsi!

* če imate merico za “cup” je to to, drugače pa si pomagajte z jogurtovim lončkom ali čim podobnim

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s