Čokoladno mandljeva veganska presna tortica

Še vedno se prisrčno nasmehnem, ko me kdo vpraša kaj sploh jem, če ne jem živali, jajc in mlečnih izdelkov. O, dragi moji, kakšne dobrote se znajdejo na moji mizi! Še posebej rada jih pripravim, kadar se zbere prijetna družba in ob dobri hrani skupaj uživamo. Tako je nastala tudi čokoladno mandljeva tortica. Recept sem našla v moji priljubljeni knjigi s presnimi sladicami Sweet Gratitude. V bistvu ne gre za klasično tortico, ampak »cheesecacke«. Ampak jaz ji rečem kar tortica. Te tortice obožujem, ker z njimi ni veliko dela. Poleg tega pa so vedno, ampak res, VEDNO slastne. Od pripomočkov potrebujemo multipraktik oziroma sekljalnik, blender z visokimi obrati (npr. Vitamix), raven krožnik za tortico in obod od modela za torto. Če je manjši ima tortica debelejšo podlago in je višja, če je večji pa je podlaga tanjša, tortica pa nižja. Jaz sem tokrat delala tortico s premerom 26 cm. Preden začnemo kar koli početi, v receptu preverimo koliko kokosovega ali kakavovega masla bomo potrebovali in ga damo v posodo nad vročo vodo, da se stopi. Potem pa se veselje lahko začne! Čokoladno mandljevo tortico naredimo tako, da pripravimo podlago, na katero vlijemo tri kreme – belo čokoladno, temno čokoladno in mandljevo.

Za podlago potrebujemo:

1 ½ skodelice grobo mlete kokosove moke

¾ skodelice mandljev

40 g kakava v prahu

110 g narezanih datljev (če so zelo suhi, jih prej namočimo za uro ali dve, lahko tudi čez noč)

½ žličke vanilje

par ščepcev soli (jaz sem dodala še mandljevo pulpo, saj sem ravno ta dan pripravljala mandljevo mleko in sem tako pulpo lahko lepo porabila)

Vse sestavine razen datljev damo v multipraktik in zmeljemo. Dodamo polovico datljev in še malo zmeljemo. Če se zmes lepi na stene posode, multipraktik ustavimo in z lopatko postrgamo zmes s sten ter meljemo naprej. Nato dodamo še drugo polovico datljev in meljemo naprej. Zmes mora biti dobro zdrobljena, ko jo primemo, pa se nam mora med prsti zlepiti skupaj. Če je presuha dodamo žlico vode oziroma toliko, da dobimo želeno konsistenco. S kokosovim oljem tanko namažemo krožnik na katerega bomo postavili tortico in obod modela za torte. Obod postavimo na krožnik, vanj pa vsujemo zmleto zmes. Z žlico jo enakomerno razporedimo, poravnamo in pritisnemo h krožniku. Ne preveč, ravno toliko, da se zmes lepo zlepi skupaj in da se oblikuje čvrsta podlaga. Nato se lotimo nadeva.

Za belo čokoladno kremo potrebujemo:

1 ¼ skodelice kokosovega mleka

1 skodelico namočenih indijskih oreščkov (zvečer jih prelijemo in čez noč pustimo v hladilniku)

6 žlic agavinega sirupa

½ žličke vanilje

par ščepcev soli

1 ½ žlice lecitina

6 žlic kakavovega masla (stopljenega)

Vse razen lecitina in kakavovega masla damo v blender in zmiksamo. Na koncu dodamo lecitin in kakavovo maslo. Polovico kreme predenemo v posodo in damo na hladno. Iz druge polovice naredimo mandljevo kremo.

Za mandljevo kremo potrebujemo:

Polovico belo čokoladne kreme

½ skodelice mandljevga masla

Zmiksamo v blenderju, da dobimo gladko kremo, ki jo predenemo v posodo in postavimo na hladno.

Za temno čokoladno kremo potrebujemo:

1/3 skodelice mandljevega mleka

3 žlice agavinega sirupa

1 ½ žlice kakava v prahu

½ žličke vanilje

par ščepcev soli

1 žličko lecitina

2 žlici kakavovega masla

Vse razen lecitina in kakavovega masla damo v blender in zmiksamo. Na koncu dodamo lecitin in kakavovo maslo, kremo predenemo v skledo in postavimo na hladno.

Ko so vse tri kreme gostote testa za palačinke so pripravljene, da dokončamo tortico. Če je bila katera krema predolgo na hladnem in je preveč gosta, jo enostavno pogrejemo nad toplo vodo in mešamo, dokler ne dobimo želene gostote. Kreme vlijemo na pripravljeno podlago. Lepo je, če na površini z zobotrebcem narišemo kakšen vzorec (tako kot na primer delamo vzorce iz smetane na špinačni ali paradižnikovi juhi), da se barve med seboj povežejo, ni pa nujno. Tortico postavimo za uro ali dve v zamrzovalnik, da se krema strdi, nato pa jo pokrijemo s pokrovom za torte in prestavimo v hladilnik. Tam bo počakala do tri dni, če je prej ne boste snedli. Njamsi!

1 thought on “Čokoladno mandljeva veganska presna tortica

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s