Napitek iz mandljev in indijskih oreškov

Ob večerih, ko se že vse umiri in sonce prepusti svojo svetlobo zvezdam, me včasih zgrabi, da bi se z nečem posladkala. Zadiši mi kakav, čeprav ga je piti zvečer popolnoma neprimerno, saj vsebuje teobromin, ki učinkuje podobno kot kofein. Ampak meni se zdi, da name nima pretiranega učinka.

Preden sem se odločila za spremembo v prehranjevanju sem si ta večerni napitek pripravljala iz kravjega mleka, vanj pa dodala žlico Nesquicka ali kakšne podobne packarije. (Packarije zato, ker ob vsem sladkorju in predelanem ter osiromašenem kakavu, če ga v resnici sploh kaj vsebuje, tisti prah nima veze s pravim kakavom.)

Danes se te svoje razvade lotevam z mandljevim mlekom, žličko pravega kakava v prahu in žličko agavinega sirupa. Mandljevim mlekom zato, ker sem ob vseh poskusih domače izdelave raznih rastlinskih napitkov pristala pri njem. Priprava je hitra in enostavna, okus pa sprejemljiv za večino družine.

Kdor ima rad marcipan in njegov okus, mu bo zelo všeč čisto mandljevo mleko. Nas je močen okus po mandljih motil, zato sem poskusila, kakšen je okus, če polovico mandljev nadomestim z indijskimi oreški. BINGO!

Za 1,5 litra napitka vzamem približno

25 g mandljev (za dobro pest, če imate tako veliko roko kot jaz J) in

25 g indijskih oreškov.

Oboje prelijem z vodo in postavim čez noč v hladilnik.

Zjutraj odcedim in splaknem. Nato naredim najprej mandljevo mleko tako, da v blender k mandljem dolijem okrog 750 ml vode in dodam ščepec soli. Zblendam in precedim skozi gazo v večjo posodo. Pulpo, ki ostane porabim za kakšno pecivo – vmešam v testo za biskvit ali pa iz nje pripravim okusne presne kroglice.

Nato v blender dam indijske oreške, 750 ml vode in ščepec soli. Kdor ima blender z visokimi obrati kot je na primer Vitamix, ve, da bo ta indijske oreške zmlel “v nulo”. Noben trd drobec ne bo ostal, vse se bo spremenilo v kremasto tekočino, ki jo lahko brez precejanja dodamo mandljevemu mleku. Če takega blenderja nimamo, ocenjujem, da bi bilo morda bolje vse skupaj precediti oziroma, v tem primeru sploh ni treba delati v ločenih fazah ampak kar vse skupaj.

Če imamo radi bolj sladkast okus, lahko k mandljem dodamo kakšen datelj ali malo agavinega sirupa. Lahko se igramo tudi z dodajanjem cimeta, vanilje ali kakava za čokoladno varianto.

To je vse. Ostane nam samo še to, da si nalijemo kozarec svežega mleka. Njamsi!

4 thoughts on “Napitek iz mandljev in indijskih oreškov

  1. Pingback: Veganski brezglutenski mafini z goji jagodami in kakavovimi zrni | Spremembe

  2. Pingback: Palačinke brez jajc in mleka | Spremembe

  3. Pingback: Palačinke brez jajc in mleka | Spremembe

  4. Pingback: Čokoladno mandljeva veganska presna tortica | Spremembe

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s