Kruh brez kvasa na brzaka

Ko v pogovoru z znanci in prijatelji omenim, da se, odkar sama pečem kruh in delam mandljevo mleko, počutim nadvse osvobojeno, me velikokrat presenečeno gledajo. Resnici na ljubo sedaj ni več stvari, s katero bi me trgovina držala na vrvici. To, da grem v trgovino ko hočem in ne, ko moram, mi veliko pomeni. Najpogosteje me vprašajo, kje najdem čas za vse to. (Odgovor je v postu Nimam časa.)

Je pa še nekaj res. Za pripravo tega kruha ne porabim več kot 10 minut. Glede na to, da moko za kruh sproti meljem s kuhinjskim mlinčkom za žita pa predvidevam, da če bi imela že zmleto moko, bi porabila še manj časa. V desetih minutah ne pridem v trgovino in nazaj, kar pomeni da za pripravo domačega kruha porabim manj časa kot da bi se po svež kruh odpravila v trgovino. Res je, da se potem še eno uro peče, ampak tega ne vidim kot kakšen poseben problem. Je pa res, da lepo diši po stanovanju, ko se kruh peče, poleg tega pa še točno vem, kaj je v njem.

Torej, vklopimo štoparice: pripravljeni, pozor, zdaj!
450 g polnovredne moke (jaz mešam rženo in pirino, približno pol pol)
1 žlička soli

2 žlički praška za peko z vinskim kamnom

150 ml mineralne vode

300 ml rastlinskega mleka (jaz vzamem doma narejenega mandljevega)

2 žlici olivnega olja (ni nujno, ampak meni je všeč)

Po želji:

1 žlička kumine ali mešanice dišavnic/začimb za kruh,

par žlic sončničnih, bučnih ali kakšnih drugih semen.

Suhe sestavine dobro premešam, vanje z žlico zamešam mešanico mokrih sestavin in vse skupaj nadevam v pekač, ki sem ga rahlo namastila z olivnim oljem in posula z moko. Konsistenca testa je odvisna od vrste moke in naj bo malenkost gostejša kot pri mufinih. Po mojih izkušnjah je tako rezultat najboljši.

Kruh pečem 30 minut na 210˚C, nato pa še 30 minut na 180˚C. Ko je pečen, ga vzamem iz pečice, pokrijem s prtičem in pustim nekaj minut stati. Nato kruh zvrnem na prtič in ga vanj zavijem ter pustim na rešetki, da se ohladi.

Prednost tega kruha je tudi, da kar precej časa ostane svež. Je malce drugačen kot kruh s kvasom, tako po okusu kot po teksturi. Ampak meni je všeč, pa še kandida mi manj nagaja odkar jem ta kruh, tako da kar se mene tiče, je to zelo njamsi kruh.

Pa da ne bo po vsem napisanem izpadlo, kot da nikoli in nikdar ne kupim kruha. Včasih kupim kakšen košček. Ampak ne zato, ker ga moram, temveč zato, ker sem se pač tako odločila.

1 thought on “Kruh brez kvasa na brzaka

  1. Pingback: Čičerika in maslena buča v slastnem namazu | Spremembe

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s