Kiselkast kruh brez kvasa

Prvi spomin na kiselkasti rženi kruh seže v moje rano otroštvo, ko sem obiskala staro mamo na sezonskem delu v nekem avstrijskem hotelu. Še danes se spomnim vonja jedilnice za zaposlene, vonja kruha in sira, ki je počival na njem. Vse je imelo pravzaprav zelo neprijeten kiselkast vonj, kruh se mi je pa zdel popolnoma neužiten. Želela sem si mehkega belega kruha namazanega z marmelado.

Minilo je nekaj let in prišli so časi, ko so se avti po naših cestah vozili glede na to ali so imeli parne in neparne tablice. Takrat je bil avstrijski rženi kiselkasti kruh (Bavarski kruh) ena od tistih delikates, ki se je prinesla z nakupa preko meje. Glede na to, da so bili ti nakupi izjemno redki, je bila tudi ta delikatesa zelo cenjena. Ampak tudi takrat še ni bil na seznamu mojih priljubljenih jedi.

Prodajne police naših trgovin danes ponujajo že toliko vrst kruha, da niti imen vseh ne poznamo (včasih smo imeli belega, črnega in mešanega – v štruci ali hlebcu), med njimi tudi Bavarskega. Pa vendar …. kljub tej izjemni ponudbi se redko zgodi, da bi se kruh znašel v mojem nakupovalnem vozičku. Odkar me potreba po svežem kruhu in kravjem mleku ne zvleče več vsakodnevno v trgovino, se počutim veliko bolj svobodno. Kravje mleko smo v naši prehrani nadomestili z rastlinskimi iz domačega blenderja – največkrat je to napitek iz mešanice mandljev in indijskih oreškov, včasih pa tudi lešnikov. Preizkušala sem tudi napitke iz konopljinih semen, riža in ovsa, a se noben ni zares prijel. Eno prijetnejših spoznanj je tudi bilo, ko sem odkrila recept za kruh brez kvasa in ugotovila, da lahko v dobri uri pridem do domačega svežega kruha, narejenega samo iz sveže mlete polnovredne moke, soli, vode in praška za peko z vinskim kamnom. A o tem enkrat drugič. Danes pa o slastnem odkritju domače priprave kiselkastega kruha brez kvasa, ki gre v slast ne samo meni ampak vsej družini.

Slaba stran tega recepta je, da se je treba nanj spomniti en dan preden bi želeli imeti svež kruh. Dobra stran pa je, da s pripravo v bistvu sploh ni nobenega dela, samo traja pač malo dlje, da se v testu zgodi vse, kar se za kiselkasti kruh zgoditi mora.

Zgodba se začne zvečer, ko v

300 ml tople vode vmešam

1 zavitek pekovskega fermenta (Backferment), nato pa v vse skupaj še

300 g ržene moke.

Nastane en precej čvrst poc (morda tudi zato, ker moke ne presejem, ampak gre v kruh z otrobi vred). Posodo v kateri sem vse skupaj mešala pokrijem in pustim čez noč stati. Po pravilih bi moralo testo stati na temperaturi 30-35˚C, a jaz to zahtevo zanemarim. Pustim ga kar na sobni temperaturi.

Zgodba se nadaljuje naslednje jutro, ko v testo, preden grem v službo, zamešam še

150 ml vode in

150 g pirine moke.

Spet pokrijem in pustim stati do takrat, ko se vrnem iz službe in se začne zabavni del.

Testu dodam

1-2 žlički himalajske soli

1 žličko mlete kumine (tu se lahko igramo še s kakšnimi drugimi dišavnicami ali pa vse skupaj izpustimo) in še

100 g pirine moke.

Z olivnim oljem namastim pekač, ga posujem z moko in vanj nadevam in poravnam testo, ki je malo bolj gosto kot testo za mafine. Spet pokrijem in pustim, da stoji še 2 uri. V tem času nekoliko naraste. Nato vklopim pečico na 200˚C in kruh pečem 60 minut. No, takrat se pa že začne dišeči del zgodbe. Ko je kruh pečen, ga vzamem iz pečice, pustim še par minut v pekaču, nato pa zvrnem na prtič ter ohlajam na rešetki. O, kako potem diši po celem stanovanju. Tega vonja ne more nadomestiti noben osvežilec prostora.

Kruh ponavadi poči. Včasih bolj, včasih manj. Nisem še pogruntala kdaj in zakaj poči, pa tudi vznemirjam se ne preveč zaradi tega.

Tak kruh je zelo kompakten in daje občutek kot da je vlažen. Pri nas se mu velikokrat zgodi, da se ne uspe postarati, je pa tudi res, da mu še po par dneh ne bi mogli očitati značilnosti starega kruha. Skratka, njamsi!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s