Malo nerada, a vseeno priznam, da mi v življenju ni velikokrat uspelo narediti res dobre jabolčne pite. Ampak ta recept, ta je pa BOŽANSKI! In pita vedno uspe! In je vedno tako dobra, da je prehitro zmanjka, zato velikokrat naredim kar dve. Recept sem našla v knjižici All’italiana avtorice Rosanne Passione iz knjižne zbirke Mirisi i okusi Makronove in ga malenkost priredila svojim prehranskim normam. Že to, da ta pita ne vsebuje niti sladkorja niti bele (prečiščene) moke, pa tudi nobene sestavine živalskega izvora, jo naredi v primerjavi z njenimi klasičnimi sestričnami zdravju prijaznejšo.
Za nadev potrebujemo:
7-8 olupljenih in na rezine narezanih jabolk
½ žličke vanilje v prahu
naribana lupinica ene neškropljene (BIO :)) limone
ščep soli
Za testo pa:
2 lončka pirine polnovredne moke
1 žlica praška za peko (z vinskim kamnom)
2 ščepca soli
naribana lupinica ene neškropljene (BIO :)) limone
3 žlice olja koruznih kalčkov
2-3 žlice agavinega sirupa
tekočina od jabolk po potrebi
1 žlica agavinega sirupa za premaz
Jabolka skupaj z vanilijo in ščepcem soli dušimo v lastnem soku, toliko da se zmehčajo. Nato dodamo limonino lupinico, premešamo, odstavimo in odcedimo. Tekočino prihranimo za testo.
Iz vseh sestavin za testo zamesimo mehko testo. Pomembno je, da je testo res mehko. Če je malo bolj trdo, bo pita sicer še vedno dobra, ampak če je mehko, je vseeno boljša.
Testo razdelimo na dva dela, od katerih je eden malo večji. Večji del razvaljamo v krog, ki nam bo služil kot podlaga za pito. Krog testa naj bo tako velik, da bo segel še približno 2 cm po obodu pekača. Pekač za pito namažemo s kokosovim oljem in malo posujemo z moko, nato pa vanj položimo razvaljano testo. Nadevamo z jabolki. Razvaljamo drug kos testa in ga položimo čez nadev. Pečemo približno 40 minut na 180˚C.
Žlico agavinega sirupa čisto malo razredčimo in premažemo še vročo pito. Počakamo, da se malo ohladi (če zdržimo), preden jo postrežemo. Njamsi!
Ravno to sem iskal. Zdej pa da vidim če je recept dejansko izvedljiv. Resno upam da ja. Ker so otroci že nestrpni.
Upam, da ste se že posladkali in da so bili otroci zadovoljni 🙂